fbpx

Zamena baterija

4

Zamena baterije na mobilnom telefonu je jedna od standardnih specijalističkih usluga koje profesionalno i kvalitetno pružamo u servisu mobilnih telefona MiG Electronics.

U prilici smo da Vam ponudimo stručnu i pouzdanu zamenu baterije na mobilnim telefonima svih proizvođača (iPhone, Samsung, HTC, Sony Xperia, LG, Huawei, Lenovo, Nokia, Alcatel, Xiaomi…).

Zašto se menjaju baterije na mobilnim telefonima?

Baterija je jedan od ključnih delova hardvera svakog telefona, jer mu omogućava autonomiju u radu (napajanje energijom, s obzirom da nije povezan na električnu mrežu).

Nažalost, i baterije na mobilnim telefonima imaju svoj vek trajanja koji je, kao i kod većine savremenih tehničkih uređaja, sve kraći.

Kada je baterija dotrajala i ne radi kako treba, neophodno je zameniti je novom kako bi telefon nesmetano i pouzdano funkcionisao.

Kako se menja baterija na mobilnom telefonu?

Za uspešnu zamenu baterije važno je razumeti da postoje dve vrste mobilnih telefona, odnosno dva načina ugradnje baterija.

Prvi i lakši slučaj je kada je baterija na telefonu uklonjiva.

Drugi slučaj su telefoni sa neuklonjivom baterijom (u specifikacijama telefona ćete to prepoznati po oznaci „Non-removable battery“).

Neuklonjive ili integrisane baterije su vrlo čest slučaj, jer mnogi savremeni pametni telefoni imaju upravo fabrički ugrađenu bateriju (takvi su skoro svi Sony telefoni, npr. cela Xperia Z serija, skoro svi HTC, većina jačih Samsung modela, a naravno i iPhone smartfoni i brojni modeli drugih proizvođača…).

Integrisanu bateriju vlasnici telefona ne mogu sami menjati, jer je za tu operaciju potrebna posebna obučenost, kao i specifičan alat. Zato taj posao mogu raditi samo specijalizovani servisi mobilnih telefona, kao što je servis mobilnih telefona MiG Electronics

Kada sami možete zameniti bateriju na mobilnom telefonu?

Ako Vaš mobilni telefon ima uklonjivu bateriju (to ćete u specifikacijama telefona prepoznati po oznaci „Removable battery“), onda ćete verovatno moći i sami da je zamenite.

Na mobilnom telefonu koji nema integrisanu bateriju obično se jednostavno može otvoriti zadnji poklopac i zameniti baterija.

Naravno, u servisu mobilnih telefona Doktor Mobil u Beogradu možete kupiti i ovakve vrste baterija – samo dođite ili nam se javite telefonom da proverimo da li imamo na stanju ili da li možemo da nabavimo i koja je cena – i mi ćemo Vam ljubazno sve objasniti i pomoći Vam da svoj problem rešite efikasno i kvalitetno.

Kada treba promeniti bateriju na mobilnom telefonu?

Ako primetite da se baterija na Vašem mobilnom telefonu pri uobičajenom intenzitetu korišćenja vrlo brzo prazni, to je pouzdan znak da joj je potrebna zamena novom.

Sličan zaključak se može izvesti i u situaciji kada je bateriji na Vašem smartfonu potrebno neuobičajeno mnogo vremena da se napuni.

Dakle, oba ova slučaja mogu biti znak da je baterija na Vašem telefonu dotrajala i da je treba zameniti novom kako bi telefon mogao normalno da radi.

Da li postoji mogućnost da nije problem u bateriji?

Da, postoji mogućnost da slične simptome telefon pokazuje i u nekim drugim slučajevima, kada nije problem u bateriji, mada su takve situacije retke.

Naime, osim dotrajale baterije, problem sa njenim punjenjem može da proistekne i od neispravnog punjača ili neispravnog konektora punjenja (napajanja) na mobilnom telefonu ili problema sa naponskim kolom na matičnoj ploči itd.

U svakom slučaju, ako imate problem sa punjenjem baterije telefona, najsigurnije je da dođete u servis Doktor Mobil, a mi ćemo izvršiti stručnu dijagnozu i obavestiti Vas na koji način i po kojoj ceni se problem može rešiti.

Važne napomene: Kako izbeći rizik od oštećenja telefona?

Kao što smo već napomenuli, telefoni sa neuklonjivom ili integrisanom baterijom zahtevaju stručno rukovanje prilikom otvaranja, zbog čega se ne preporučuje da se time bave lica koja nisu profesionalno obučena.

Upravo da ne bi došlo do oštećenja telefona usled nestručnog rukovanja, zamenu baterije na ovakvim telefonima treba prepustiti specijalistima koji su za to obučeni, imaju iskustva i neophodan alat za ovu operaciju.

U dugogodišnjoj praksi rada našeg servisa mobilnih telefona upoznali smo, nažalost, veliki broj vlasnika telefona koji su nestručnim rukovanjem oštetili svoj uređaj i tako sebi stvorili ozbiljan problem i neplanirani trošak.

.

s